fbpx

Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2 Business Innovation Greece

Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων - 2 Business Innovation Greece

Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2

Το Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2 έχει ως στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ικανότητας ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω δραστηριοτήτων, όπως η κατάρτιση για την κάλυψη τυχόν κενών στις δεξιότητες, η δικτύωση με πελάτες και συνεργάτες, η απόκτηση νέων γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με αγορές ή τεχνολογίες, η παροχή καθοδήγησης σε γυναίκες επιχειρηματίες κ.λπ.

Υπάρχουν πολλοί τομείς και πολλές δραστηριότητες για βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Μεταξύ άλλων είναι οι δραστηριότητες που δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης βασικών ικανοτήτων για την έναρξη ή/και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, τον οικονομικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, την ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών κ.λπ. Τέτοιες δραστηριότητες συμβάλλουν άμεσα στον δείκτη αποτελεσμάτων του προγράμματος: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Έργα και χρηματοδότηση έργων

Η ομάδα στόχος (τελικοί δικαιούχοι) για το Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2 είναι ελληνικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κυρίως ΜμΕ. Η σύναψη συνεργασιών (partnerships) δεν είναι υποχρεωτική, αλλά ενθαρρύνονται έντονα τα έργα σύμπραξης με τις Δότριες Χώρες, καθώς τα έργα αυτά θα συμβάλουν, επίσης, στο διμερές αποτέλεσμα του Προγράμματος «Ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ φορέων των Δικαιούχων και των Δότριων Χωρών». Τα έργα σύμπραξης με τις Δότριες Χώρες λαμβάνουν επιπλέον βαθμούς κατά την αξιολόγηση.

Επιλέξιμοι αιτούντες και εταίροι

Επιλέξιμοι αιτούντες:

  • ΜμΕ, καθώς και οι μεγάλες εταιρείες με συμμετοχή του Δημοσίου όχι μεγαλύτερη από 25%, που έχουν συσταθεί ως νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα,
  • Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων συμπλεγμάτων και επιχειρηματικών ενώσεων) που έχουν συσταθεί ως νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θεωρούνται οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες ως Ενώσεις, Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες και Ιδρύματα.

Επιλέξιμοι εταίροι: Οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό νομικό πρόσωπο, εμπορική ή μη εμπορική και μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο στη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή την Ελλάδα

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης:

Business Innovation Greece

Τομείς υποστήριξης

Ο Αιτών υποβάλλει μόνο μία πρόταση έργου στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης. Η ίδια οντότητα μπορεί να είναι εταίρος σε μία ή περισσότερες άλλες αιτήσεις.

Όλα τα έργα πρέπει να συμβάλλουν άμεσα σε έναν ή σε περισσότερους από τους ακόλουθους δείκτες παραδοτέων (output indicators), και να συμπεριλαμβάνουν τους δείκτες αυτούς στις αναφορές προόδου του έργου.

Στήριξη επιχειρήσεων για βελτίωση της ικανότητας επιχειρηματικής ανάπτυξης (ομάδα στόχος του έργου):

  1. ΜμΕ που έχουν λάβει στήριξη για τις επιχειρηματικές δεξιότητες (εκπαίδευση, συμβουλευτική καθοδήγηση κ.λπ.).
  2. Μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν λάβει στήριξη για τις επιχειρηματικές δεξιότητες (εκπαίδευση, συμβουλευτική καθοδήγηση κ.λπ.).
  3. Επιχειρηματικές οργανώσεις/συμπλέγματα (clusters) που έχουν στηρίξει ΜμΕ με στόχο την αύξηση των επιχειρηματικών τους γνώσεων.
  4. Αριθμός καταρτισμένου επαγγελματικού προσωπικού (ανά φύλο, άνδρες και γυναίκες)

Τουλάχιστον ένας από αυτούς τους δείκτες παραδοτέων που αναφέρονται παραπάνω πρέπει να επιλεγεί στο υπόδειγμα «Αναμενόμενα αποτελέσματα και παραδοτέα από την υλοποίηση του έργου».

Επιλέξιμες δραστηριότητες

  • Εκπαίδευση και συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα όπως στρατηγική επιχειρηματική ανάπτυξη και ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, οικονομικός σχεδιασμός, αρμοδιότητες εταιρικού/διοικητικού συμβουλίου, προστασία ΔΔΙ, διεθνείς / ευρωπαϊκοί / εθνικοί κανονισμοί, πράσινες καινοτομίες, κυκλική οικονομία, βιώσιμη γαλάζια οικονομία, υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον (HSE), εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR) κ.λπ.
  • Εκπαίδευση και συμβουλευτική καθοδήγηση που απευθύνονται ειδικά σε γυναίκες επιχειρηματίες με στόχο την απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων γύρω από την ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων στους τρεις τομείς ενδιαφέροντος (focus areas) του Προγράμματος.
  • Διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων ανταλλαγής εμπειριών / καλών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ή που σχετίζονται με τις ΤΠΕ ή τη γαλάζια οικονομία.
  • Εκδηλώσεις ανάπτυξης επιχειρηματικών επαφών με στόχο τη δημιουργία συμπράξεων για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων.
  • Εκπαιδευτικά ταξίδια, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, ημερίδες ανταλλαγής εμπειριών / καλών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, της δικτύωσης και της μάθησης που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ή σχετίζονται με τις ΤΠΕ ή τη γαλάζια οικονομία.
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις που διοργανώνονται στις Δότριες Χώρες με στόχο διμερείς συμπράξεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων. (Ο τίτλος, ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της (ων) έκθεσης(ων) θα πρέπει να προσδιορίζονται στην αίτηση).
  • Μελέτες σκοπιμότητας, συλλογή δεδομένων, αναλύσεις που συμβάλλουν άμεσα ή αφορούν την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε σχέση με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τις ΤΠΕ ή τη γαλάζια οικονομία.

Για όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω, κάθε έργο πρέπει να περιλαμβάνει: τουλάχιστον μία δραστηριότητα επικοινωνίας / δημοσιότητας για την προώθηση του έργου, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται και τα EEA Grants ως πηγή χρηματοδότησης του έργου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Αρχική και καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών

Οι δαπάνες στο πλαίσιο των έργων για το Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2, δύναται να είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγείται η επιδότηση ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται στη Σύμβαση Έργου. Η Σύμβαση Έργου ορίζει την καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών που, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει την 30η Απριλίου 2024.

Για να είναι επιλέξιμες, οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στον οργανισμό Innovation Norway που είναι ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα Business Innovation Greece, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επιλέξιμες δαπάνες των έργων αποτελούν οι πραγματικές δαπάνες του Φορέα Υλοποίησης (Project Promoter) του Έργου ή του Εταίρου του Έργου που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) πραγματοποιούνται μεταξύ της αρχικής και της καταληκτικής ημερομηνίας επιλεξιμότητας της έργου, της ορίζεται στη σύμβαση έργου,

β) συνδέονται με το αντικείμενο της σύμβασης έργου και επισημαίνονται στον αναλυτικό προϋπολογισμό του έργου,

γ) είναι αναλογικές και αναγκαίες για την υλοποίηση του έργου

Αναλυτικές διατάξεις για την επιλεξιμότητα

Επιλέξιμες άμεσες δαπάνες

Επιλέξιμες άμεσες δαπάνες για ένα έργο είναι αυτές που προσδιορίζονται από τον Φορέα Υλοποίησης (Project Promoter) του Έργου ή / και τον Εταίρο του Έργου, σύμφωνα με τις λογιστικές Αρχές τους και τους συνήθεις εσωτερικούς κανόνες, ως ειδικές δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του έργου και οι οποίες μπορούν ως εκ τούτου να καταλογιστούν άμεσα σε αυτό. Οι ακόλουθες άμεσες δαπάνες είναι επιλέξιμες εφόσον πληρούν τα κριτήρια:

α) οι δαπάνες για το προσωπικό στο οποίο έχει ανατεθεί το έργο, και οι οποίες περιλαμβάνουν τους πραγματικούς μισθούς μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές νόμιμες δαπάνες που περιλαμβάνονται στις αποδοχές, εφόσον αυτό συνάδει με τη συνήθη πολιτική αποδοχών του Φορέα Υλοποίησης του Έργου και του Εταίρου του Έργου,

β) οδοιπορικά και έξοδα διαβίωσης του προσωπικού και των εθελοντών που συμμετέχουν στο έργο, εφόσον συνάδουν με τις συνήθεις πρακτικές του Φορέα Υλοποίησης του Έργου και του Εταίρου του Έργου για τα οδοιπορικά,

γ) δαπάνες για αναλώσιμα και προμήθειες, εάν είναι αναγνωρίσιμες και καταλογίζονται στο συγκεκριμένο έργο,

δ) τέλη, οδοιπορικά (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαβίωσης) και έξοδα διαμονής που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά μαθήματα, ημερίδες, εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες εκδηλώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου,

ε) δαπάνες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή μελετών και αναλύσεων,

στ) δαπάνες διοργάνωσης συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων (μίσθωση εγκαταστάσεων, τροφοδοσία, διερμηνεία και μετάφραση υλικού εργασίας κ.λπ.),

ζ) δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προώθησης και ενημέρωσης,

η) δαπάνες που απορρέουν από άλλες συμβάσεις τις οποίες συνάπτει ένας Φορέας Υλοποίησης έργου για τους σκοπούς της εκτέλεσης του έργου, εφόσον η ανάθεση συνάδει με τους ισχύοντες κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις,

θ) δαπάνες που απορρέουν άμεσα από απαιτήσεις που επιβάλλει η σύμβαση έργου (π.χ. διάχυσηπληροφοριών, ειδική αξιολόγηση του έργου, έλεγχοι, μεταφράσεις, αναπαραγωγή) για κάθε έργο.

 

Επιλέξιμες έμμεσες δαπάνες στα έργα (overheads)

Έμμεσες δαπάνες είναι όλες οι επιλέξιμες δαπάνες έργων που δεν μπορούν να προσδιοριστούν από τον Φορέα Υλοποίησης του Έργου ή / και από τον Εταίρο του Έργου ως άμεσα καταλογιστέες στο έργο, αλλά μπορεί να προσδιοριστεί και να τεκμηριωθεί από το λογιστικό του σύστημα ότι πραγματοποιήθηκαν σε άμεση σχέση με τις επιλέξιμες άμεσες δαπάνες που αποδίδονται στο έργο. Δεν δύναται να περιλαμβάνουν επιλέξιμες άμεσες δαπάνες.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα LIFE 2021 – 2027

Εξαιρούμενες δαπάνες

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν θεωρούνται επιλέξιμες:

α) τόκοι επί χρέους, χρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και χρεώσεις για καθυστερημένες πληρωμές,

β) χρεώσεις για χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και της αμιγώς χρηματοοικονομικές δαπάνες, εκτός από της δαπάνες που σχετίζονται με λογαριασμούς και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που επιβάλλονται από τη σύμβαση έργου,

γ) προβλέψεις για ζημίες ή πιθανές μελλοντικές υποχρεώσεις,

δ) συναλλαγματικές ζημίες,

ε) ανακτήσιμος ΦΠΑ,

στ) δαπάνες που καλύπτονται από της πηγές,

ζ) πρόστιμα, ποινές και δικαστικά έξοδα, εκτός από την περίπτωση που η δικαστική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο και αναγκαίο μέσο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων του έργου,

η) δαπάνες αγοράς καινούριου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού,

θ) τυχόν της δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία χορήγησης της επιχορήγησης ή, εάν είναι διαφορετική, την ημερομηνία που ορίζεται στη σύμβαση έργου, και

ι) λειτουργικά έξοδα

Αξιολόγηση έργων και διαδικασία επιλογής

Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης θα αξιολογήσει τις αιτήσεις με βάση τα παρακάτω κριτήρια επιλογής. Εάν χρειαστεί, ο Διαχειριστής Επιχορήγησης μπορεί να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τον Αιτούντα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα καταγραφούν σε κατάλογο κατάταξης που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης για την Επιτροπή Επιλογής του Διαχειριστή Επιχορήγησης. Η Επιτροπή Επιλογής θα λάβει την τελική απόφαση για την απόρριψη ή την έγκριση των αιτήσεων.

Καθένα από τα κριτήρια αξιολόγησης δύναται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας, δηλαδή μια χαμηλή βαθμολογία σε ένα κριτήριο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία ολόκληρης της αίτησης έργου και να οδηγήσει στην απόρριψη της αίτησης χωρίς περαιτέρω εις βάθος αξιολόγηση άλλων κριτηρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα και την απόφαση παροχής των επιχορηγήσεων θα κοινοποιηθούν στους Αιτούντες και θα δημοσιευτούν στο διαδίκτυο.

Κριτήρια επιλογής

Διοικητικά κριτήρια

– Η αίτηση έργου (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων και των δικαιολογητικών) έχει υποβληθεί στην αγγλική γλώσσα εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην Πρόσκληση.

– Η αίτηση έργου (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων) έχει υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει υποδείξει ο Διαχειριστής Επιχορήγησης.

 

Κριτήρια επιλεξιμότητας
– Το αιτούμενο ποσό επιχορήγησης είναι εντός των ορίων που καθορίζονται στην παρούσα
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.
– Η προτεινόμενη περίοδος υλοποίησης είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων που καθορίζονται
στην παρούσα Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

– Το αιτούμενο ποσό επιχορήγησης είναι εντός των ορίων που καθορίζονται στην παρούσα Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

– Η προτεινόμενη περίοδος υλοποίησης είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων που καθορίζονται στην παρούσα Πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Κριτήρια αξιολόγησης

Το έργο πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Η Ικανότητα του Αιτούντος (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων πόρων, της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, και της δυνατότητας τεχνικής υλοποίησης) είναι κατάλληλη για την επιτυχή εκτέλεση του έργου.

Σταθμισμένος μέσος όρος: 30 %.

  1. Συνάφεια της αίτησης (η ανάγκη για το έργο αποδεικνύεται σαφώς).
  • όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να υλοποιούνται στην Ελλάδα ή/και στις Δότριες Χώρες,
  • το έργο συμβάλλει άμεσα στην αύξηση των δεξιοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης της ομάδας-στόχου (τελικοί δικαιούχοι),
  • το έργο συμβάλλει στο διμερές αποτέλεσμα και ο Εταίρος Έργου από Δότρια Χώρα έχει σαφή ρόλο και συμβολή,
  • οι τελικοί δικαιούχοι έχουν προσδιοριστεί και έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στις προτεινόμενες δραστηριότητες,
  • οι επιλέξιμες δραστηριότητες συνάδουν με τις δραστηριότητες που προβλέπονται στην παρούσα Πρόσκληση,
  • η σχέση κόστους-οφέλους καταδεικνύεται σαφώς, οι κίνδυνοι αξιολογούνται και οι σχετικές απαντήσεις έχουν περιγραφεί συνοπτικά).

Σταθμισμένος μέσος όρος: 40%.

  1. Διαφάνεια (πλήρης και ειλικρινής καταγραφή όλων των γεγονότων, των πληροφοριών, και του πλαισίου σχετικά με τις δαπάνες και τις δραστηριότητες του έργου, καθώς και τον Αιτούντα και τους Εταίρους, ώστε να μπορεί ο Διαχειριστής Επιχορήγησης να λάβει αιτιολογημένη και δίκαιη απόφαση αξιολόγησης).

Σταθμισμένος μέσος όρος: 15 %.

  1. Βιωσιμότητα (το έργο δεσμεύεται και περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του έργου).

Σταθμισμένος μέσος όρος: 15 %

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η QBC;

Η QBC διαθέτει στο συμβουλευτικό της τμήμα Συμβούλους Επιχειρήσεων με την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για την επιτυχημένη ένταξή σας στο Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2.

Η υποστήριξή μας θα λάβει χώρα σε 4 διακριτές φάσεις.

Φάση 1 – Επισκόπηση/Ανάπτυξη και αξιολόγηση της πρότασης

Φάση 2 – Υποβολή αίτησης υπαγωγής στο Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2 

Φάση 3 – Υποστήριξη κατά τις επικοινωνίες με τους εμπλεκόμενους φορείς κατά την υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων

Φάση 4 – Υποστήριξη κατά την υλοποίηση της πρότασης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα μικρών επιχορηγήσεων – 2, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στο 216 900 7576 ή να υποβάλετε αίτημα επικοινωνίας.

Leave a comment

Κατεβάστε το E-book

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και κατεβάστε άμεσα το E-book

Ευχαριστούμε!Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Newletter

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να  να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!