fbpx

Πώς επηρεάζουν τα Social Media την ψυχολογία μας

Τον τελευταίο καιρό, αναμφισβήτητα, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία μας και τα συναισθήματά μας.

Ειδικά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας υπήρχε μεγάλη άνοδος στη χρήση όλων των εφαρμογών των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών, εμφανίζει όλο και συχνότερα συμππτώματα εξάρτησης, λόγω της ανάγκης τους για εσωτερική ικανοποίηση μέσα από την επιθυμία τους για αυτοπροβολή και αποδοχή.

Ακόμα, δεν είναι λίγοι οι χρήστες, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα «πρότυπα» που έχουν δημιουργηθεί στα Social Media, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η σοβαρή επίδραση των Social Media είναι εμφανής στη συμπεριφορά του κάθε ατόμου με τους παρακάτω τρόπους.

  • Μείωση αυτοεκτίμησης

Οι περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να συγκρίνουν τον εαυτό τους με κάτι πλασματικό και να απογοητεύονται, κάτι το οποίο δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων στην αντίληψη που έχουν για εκείνους καθώς και στην αυτοεκτίμηση τους.

  • Διάσπαση προσοχής

Οι συνεχείς ειδοποιήσεις, το μεγάλο πλήθος πληροφοριών καθώς και η ίδια ανησυχία τους να δουν τι κάνουν οι άλλοι, δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους, καθώς δεν μπορούν να δώσουν προσοχή σε κάτι και να μείνουν προσηλωμένοι σε αυτό.

  • Μείωση κοινωνικών επαφών

Μέσω όλων των εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί, αυξάνονται οι ψηφιακές γνωριμίες και η ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων αλλά οι περισσότεροι μένουν προσκολλημένοι στην οθόνη χωρίς να αναζητούν την άμεση επαφή και έτσι χάνουν σε σημαντικό βαθμό την αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους και απομονώνονται συνεχώς.

  • Δυσκολία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ο ύπνος θεωρείται ύψιστης σημασίας για την υγεία μας και την ψυχολογία μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο ακριβώς πριν κοιμηθούν. Αυτό δημιουργεί εγρήγορση στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο καθυστερεί την ώρα του ύπνου και συμβάλλει στην κακή ποιότητα, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζονται σωστά.

Επιπλέον, το φως από το κινητό ή το τάμπλετ μόλις εκατοστά από το πρόσωπό μας μπορεί να καταστείλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε.

Όλα αυτά οδηγούν σε αγχώδεις διαταραχές, ακόμα και σε κατάθλιψη σε μερικές περιπτώσεις. Από την άλλη βέβαια, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι έχουν κάποια προδιάθεση για κατάθλιψη, χρησιμοποιούν τα Social Media προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό και να δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που συντηρεί το αίσθημα της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον μέρος της ζωής μας και της επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους και δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε. Με τη σωστή χρήση και διαχείριση αυτών, βέβαια, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εξάρτησης και προβλημάτων στην ψυχολογική μας υγεία.

Ioanna Vassilara

T: + 30 216 900 7576
E: info@qbc.gr

Leave a comment

Κατεβάστε το E-book

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και κατεβάστε άμεσα το E-book

Ευχαριστούμε!Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Newletter

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να  να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!