fbpx

Καθολικό lockdown από το Σάββατο στις 06.00 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020

Από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 ξαναμπαίνουμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, το οποίο θα διαρκέσει για 3 εβδομάδες, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστρέφουμε δηλαδή στα SMS για τις μετακινήσεις, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η εστίαση για delivery.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown του Μαρτίου είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, καθώς και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά. Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά το “εύλογο ερώτημα γιατί τώρα” ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σε επίπεδο συνολικού αριθμού κρουσμάτων καθώς είχαμε 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες, αλλά και σημαντική αύξηση στις νοσηλείες και στους διασωληνωμένους.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες”.

“Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας”.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε: “Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα”.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι  θα δοθούν 800 ευρώ στους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής τον Νοέμβριο, καθώς και 400 ευρώ ενίσχυση σε μη επιδοτούμενους ανέργους. 

Σημειώνεται ότι στις 15:00 ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης, ενώ στις 18:00, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μία ακόμα διαφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου θα είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί.

Κατά τα λοιπά:

  • Το λιανεμπόριο θα κλείσει και ανοικτά θα παραμείνουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.
  • Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας. Θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery.
  • Θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των Περιφερειακών ενοτήτων.
  • Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη.

Από τις πέντε το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων στο 13033. Για τα μηνύματα θα υπάρχουν οι γνωστές έξι επιλογές:

Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας).

Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού. Μετάβαση στην τράπεζα, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Σε αυτήν την επιλογή θα προστεθεί και η μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα

Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα νέα περιοριστικά μέτρα θα φέρουν και την ανακοίνωση παρεμβάσεων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που θα πληγούν.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

T: + 30 216 900 7576
E: info@qbc.gr

Leave a comment

Newletter

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να  να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!

Κατεβάστε το E-book

Αποδέχομαι να λαμβάνω ενημερωτικό υλικό από το qbc.gr

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και κατεβάστε άμεσα το E-book

Ευχαριστούμε!Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο