Πλέον με την ισχύ του νόμου 4972/2022, οι ελληνικές συνδεδεμένες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των κερδών από ενδοομιλικές συναλλαγές και αποφυγής της διπλής φορολόγησης.
Περιεχόμενα Άρθρου
Ενδοομιλικές Συναλλαγές – Διόρθωση Φορολογητέων Κερδών
Με τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις του νόμου 4972/2022, οι συνδεδεμένες εταιρείες έχουν το δικαίωμα επιστροφής ή συμψηφισμού του φόρου για τα κέρδη που υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2022, εάν διαπιστωθεί κατόπιν φορολογικού ελέγχου πως στα κέρδη του πρώτου νομικού προσώπου, τα οποία υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα, περιληφθούν επιπρόσθετα κέρδη από ενδοομιλικές συναλλαγές, τα οποία επίσης, υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα στο όνομα συνδεδεμένου νομικού προσώπου, τότε το δεύτερο νομικό πρόσωπο μπορεί να ζητήσει ανάλογη προσαρμογή στα φορολογητέα κέρδη του, με την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
Η νέα αυτή φορολογική διάταξη εφαρμόζεται σε διορθώσεις φορολογητέων κερδών οι οποίες πραγματοποιούνται με πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και εκδόθηκαν μετά τις 23 Σεπτεμβρίου 2022. Επίσης, η διάταξη έχει ισχύ και για υποθέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εκκρεμείς ενώπιον της Φορολογικής Διοίκησης ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή του ΣτΕ.
Σημειώνουμε, πως οι ελληνικές εταιρείες για την επίλυση των φορολογικών διαφορών που προέκυπταν από ενδοομιλικές συναλλαγές με συνδεδεμένες αλλοδαπές εταιρείες έχουν επίσης, τη δυνατότητα να αποφύγουν την διπλή φορολόγηση είτε μέσω της διαδικασίας αμοιβαίου διακανονισμού, είτε μέσω των συμφωνιών προέγκρισης μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης.
Διαβάστε επίσης:
Προϋποθέσεις για τη διόρθωση των φορολογητέων κερδών
Το δεύτερο νομικό πρόσωπο οφείλει να υποβάλει την τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Μαζί με την υποβολή της τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και η έκθεση ελέγχου του πρώτου συνδεδεμένου νομικού προσώπου.
Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή ή το συμψηφισμό φόρου στο δεύτερο νομικό πρόσωπο είναι η εξόφληση, από το πρώτο νομικό πρόσωπο, μέρος του φόρου που προέκυψε από τη διόρθωση των κερδών των ενδοομιλικών συναλλαγών. Φυσικά το πρώτο νομικό πρόσωπο διατηρεί κάθε δικαίωμα αμφισβήτησης της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Επίλυση άνισης μεταχείρισης ημεδαπών και αλλοδαπών συνδεδεμένων εταιρειών
Με τη νέα ρύθμιση του νόμου 4972/2022 επιλύεται το ζήτημα της διπλής φορολόγησης των φορολογητέων κερδών στην Ελλάδα, στην περίπτωση των ενδοομιλικών συναλλαγών δύο ημεδαπών συνδεδεμένων εταιρειών. Μέχρι πρότινος, υπήρχε το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης των ημεδαπών και αλλοδαπών συνδεδεμένων εταιρειών σχετικά με τη διπλή φορολόγηση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στην περίπτωση των αλλοδαπών συνδεδεμένων εταιρειών υπήρχε η δυνατότητα είτε μέσω της διαδικασίας αμοιβαίου διακανονισμού είτε μέσω των συμφωνιών προέγκρισης μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση.
Σήμερα, μέσω του νόμου 4972/2022, δύναται η ευκαιρία και στις ημεδαπές συνδεδεμένες εταιρείες να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση μέσω της αντίστροφης φορολογικής αναμόρφωσης και τη διόρθωση των φορολογητέων κερδών στις μεταξύ τους ενδοομιλικές συναλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η QBC;
Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις της φορολογικής νομοθεσίας η QBC είναι δίπλα σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε τη μέγιστη φορολογική συμμόρφωση και ωφέλεια για την επιχείρησή σας.
Μέσω των υπηρεσιών ενδοομιλικών συναλλαγών, η QBC αναλαμβάνει να σας υποστηρίξει κατά τη σύσταση, την υποβολή και την ανανέωση του φακέλου τεκμηρίωσης, καθώς και κατά τον φορολογικό έλεγχο από τις Φορολογικές Αρχές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με φορολογικά θέματα επιχειρήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στο 216 900 7576 ή να υποβάλετε αίτημα επικοινωνίας.